Locatie
Knokke-Heist
Jaartal
2021

Ask the Animals, and They Will Teach You, Jeremy Deller

Samenwerking kenmerkt de kunstenaarspraktijk van Jeremy Deller. Door gemeenschappen te betrekken bij zijn kunst, krijgt zijn werk een politieke invulling en haalt hij het idee van de kunstenaar als individueel genie radicaal onderuit. Neem bijvoorbeeld The Battle of Orgreave uit 2001, een van Dellers bekendste werken, waarin hij een confrontatie tussen stakende mijnwerkers en politieagenten in Thatchers Engeland naspeelt. Een enscenering die Deller regisseerde samen met mensen die écht aanwezig waren tijdens het gevecht in 1984. 

Voor Beaufort 21 plaatst Deller zijn een reusachtige kameleonattractie, in Knokke-Heist. Als sculptuur en glijbaan voor kinderen formuleert dit werk een alternatief voor de traditie van monumenten die meestal zeer ernstig zijn, vaak verwijzen naar historische gebeurtenissen en soms zelfs pure heroïek uitstralen. In plaats daarvan brengt Deller een eerbetoon aan een van de oudste wezens op aarde, de kameleon. Sommige kameleonfossielen tonen aan dat kameleons al zo’n zestig miljoen jaar op aarde leven. "Er is iets magisch aan kameleons," zegt Deller, "ze kunnen dingen doen waar we alleen maar van kunnen dromen en zijn de mooiste wezens op aarde. We moeten ze aanbidden."

De kameleon verdwijnt langzaam over de hele wereld, waarschijnlijk als gevolg van de klimaatverandering, hoewel dit niet het hoofdthema is in het werk van Deller. Zijn focus ligt op het uitnodigen van kinderen om de glijbaan te gebruiken en van de lange tong te glijden.* Hiermee wil hij het idee tegenspreken dat kunst in de openbare ruimte alleen maar een decoratieve of herdenkingsfunctie kan vervullen.

De glijbaan mag enkel gebruikt worden door kinderen onder 12 jaar.

Locatie Van Bunnenplein, Knokke-Heist
Knokke-Heist
Route planner

Dichtst bij:
- Halte Kusttram: Knokke Zoutelaan
- Fietsknooppunt 68
- Wandelknooppunt 23