Locatie
Blankenberge
Jaartal
2021

The Dancer V, A marine mammal invoking higher spirits, Marguerite Humeau

Het kunstwerk wordt momenteel hersteld nadat het schade heeft opgelopen. Het wordt terug geplaatst op de locatie tegen het einde van de zomer. 

Vanuit haar interesse voor ecosystemen voert Marguerite Humeau regelmatig gesprekken met zoölogen, biologen en cognitieve experts. Samen met hen formuleert ze fictieve hypotheses waaruit haar kunstwerken ontkiemen. Zo’n speculatieve theorie is bijvoorbeeld dat bij dieren spiritueel gedrag zou ontstaan door de opwarming van de aarde. Deze prikkelende stelling leidde tot een serie sculpturen waarin Humeau dit spirituele gedrag probeert te verbeelden. 

Eén van de sculpturen uit die reeks is The Dancer V, A marine mammal invoking higher spirits, een futuristisch zeezoogdier dat zich in zijn rituele dans tot de maan richt. Humeau schetst zo een toekomst vol amorfe wezens: kruisingen van mens en dier die restanten van een vergane cultuur koppelen aan een overlevingsstrategie voor de toekomst. De sculptuur zal op termijn geïntegreerd worden op de nieuwe strekdam in Blankenberge die aangelegd wordt om de verzanding van de haven te verhinderen.

De sculptuur verbindt zich naadloos met de lokale geschiedenis. In de buurt van de Belgische kustlijn vonden archeologen vuurstenen, botmateriaal, menselijke resten en fossielen die getuigen van de prehistorische, paradijselijke en uitgestrekte vlakte van ‘Doggerland’, waar mens, fauna en flora een thuis vonden. Deze vlakte bestond tot ongeveer 8000 jaar geleden een onderzeese aardverschuiving een enorme tsunami veroorzaakte. Het hele gebied kwam onder water te liggen waardoor de huidige Noordzee ontstond. Net als haar andere beelden verenigt The Dancer V heden, verleden en toekomst, maar het wijst ook op een kantelpunt. Waar voor ‘Doggerland’ de onderzeese aardverschuiving een katalysator was, worden we nu geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatverandering. Dit zal het landschap om ons heen net zo onherkenbaar veranderen. Humeau vraagt ons de wereld voorbij dit punt te verbeelden. Bekende diersoorten en mensen moeten plaatsmaken voor een rijkdom aan nieuwe, fascinerende wezens en ecosystemen.

Locatie Strandzone aan Wenduinse Steenweg 15 8370 Blankenberge
Blankenberge
Route planner

Dichtst bij:
- Halte Kusttram: Wenduine Harendijke
- Fietsknooppunt 16
- Wandelknooppunt 44