Locatie
Nieuwpoort
Jaartal
2021

Family Module, Goshka Macuga

Goshka Macuga liet zich voor het werk Family Module inspireren op een performance van de Argentijnse kunstenaar Oscar Bony uit 1968. Hij liet hiervoor een gezin poseren als ‘levende sculptuur’ op een sokkel. De performance getiteld La Familia Obrero (het arbeidersgezin) leverde het gezin een bedrag op dat hoger lag dan hun maandelijkse sociale uitkering. Geheel in de geest van mei ‘68 bekritiseerde Bony de dubbele moraal van een overheid die het gezin als hoeksteen van de samenleving zag, maar de arme arbeidersklasse in de kou liet staan. 

Vijftig jaar later wil kunstenares Goshka Macuga een soortgelijk onderzoek te doen. Aan de hand van een foto van Bony's performance uit 1968 maakte ze een monumentale sculptuur in beton, zwevend tussen figuratie en brutalistische abstractie. Het levensgrote model voor deze sculptuur werd oorspronkelijk geproduceerd voor een tentoonstelling in Warschau. In die context becommentarieerde ze de inspanningen van de rechtse groeperingen in Macuga’s thuisland Polen om christelijke en traditionele gezinswaarden te populariseren en elke vorm van diversiteit uit de samenleving te bannen. 

Het zijn deze groepen die vandaag regeren in Polen en actief de aanval inzetten op het abortusrecht, leden van de LHBTQIAP+-gemeenschap of kritische kunstenaars. Family Module vormt een aanklacht tegen het weggommen van verworven mensenrechten ten voordele van één model voor de samenleving: het gezin. In ruimdenkende samenlevingen is het idee van het gezin verbreed naar vele vormen van familie die niet heteronormatief zijn, zoals vertegenwoordigd in dit beeld. 

In Nieuwpoort krijgt het monument een extra betekenislaag. Met een gedenkplaat wordt op het marktplein hulde gebracht aan Jeanne Panne en andere vrouwen die in de zeventiende eeuw beschuldigd werden van hekserij. Het betrof vooral vrouwen die zich niet voegden naar de rol die het patriarchaat voor hen in petto had: dat van een goede huisvrouw die kinderen baart.

Locatie Paul Orban Promenade ter hoogte van het Prins Mauritspark 8620 Nieuwpoort
Nieuwpoort
Route planner

Dichtst bij:
- Halte Kusttram: Nieuwpoort Ysermonde
- Fietsknooppunt 82
- Wandelknooppunt 84