Datum 03 May 2022

Beaufort Beeldenpark breidt uit

Laure Prouvost - Touching to sea you through our extremities
00 10 kunstwerken van Beaufort 21 blijven permanent staan

De zevende editie heeft ook dit jaar de Kust sterk gepositioneerd als een cultuur-toeristische bestemming. 

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “Bezoekers hebben met zicht op zee gratis kunnen genieten van een hele reeks kunstwerken. Tal van creaties bevonden zich op originele en soms minder bekende locaties. Op deze manier heeft een breed publiek ook andere plekken van de Kust kunnen ontdekken. De Triënnale Beaufort is intussen een vaste waarde op de internationale kunstkalender. Samen met de kustgemeenten kijkt Westtoer nu al uit naar de editie van 2024”.

Sinds 27 mei bezochten zo’n één miljoen bezoekers één of meerdere kunstwerken van de Triënnale aan zee. Door de Covid-crisis liep Beaufort 21 over een kortere periode en zijn minder buitenlandse bezoekers genoteerd. Ook de wat matige zomer zorgde voor minder dagbezoekers.

Bezoekers en kustgemeenten ook tevreden
De toerismekantoren van de 10 kustgemeenten geven aan dat de vele bezoekers voor Beaufort die zij ontvingen, allemaal erg enthousiast en tevreden zijn. Dat wordt ook bevestigd in een online-bevraging van Westtoer: bezoekers geven de Triënnale een hoge tevredenheidsscore en de helft van hen geeft aan Beaufort21 ook zeker te willen aanbevelen aan vrienden en familie.

“Daarmee is nog maar eens gebleken dat Beaufort21, en de mogelijkheid om kunstwerken van internationaal gerenommeerde artiesten gratis te ontdekken langs de kustlijn, een toegevoegde waarde is voor de 10 kustgemeenten. Het feit dat alle badplaatsen hebben deelgenomen aan deze editie maakt dat de Triënnale een sterk merk is voor het kusttoerisme”, aldus Dirk De fauw, burgemeester van Brugge en voorzitter van het kustburgemeestersoverleg.

Tien kunstwerken vullen Beaufort Beeldenpark aan
Tien kunstwerken blijven na deze editie te zien in de kustgemeenten, en zo groeit het Beaufort beeldenpark na deze editie sterk aan. Het gaat om de octopus van Laure Prouvost en het werk Cast away in De Panne, de bronzen boom van Els Dietvorst in Koksijde, het werk van Goshka Macuga langs de vaargeul in Nieuwpoort, Metamorphosis van Oliver Laric in Westende, Pillage of the Sea van Rosa Barba in Oostende, Benjamin van Maen Florin in De Haan, het dansende beeld van Marguerite Humeau in Blankenberge, het werk van Nicolás Lamas in Bredene en de kameleon-glijbaan van Jeremy Deller in Knokke-Heist.

Dat brengt het totaal aan kunstwerken in het Beaufort Beeldenpark langs de kust op 40. Het beeldenpark wordt op deze manier uitgebreid tot een breed parcours langs de hele kustlijn.

"Ik ben bijzonder trots dat we tijdens deze editie tien kunstwerken van internationale topartiesten hebben kunnen toevoegen aan het Beaufort-beeldenpark. Het beeldenpark groeit hierdoor verder uit tot een kwalitatieve collectie in de publieke ruimte, met werken van de meest toonaangevende kunstenaars van deze generatie. Ook ben ik blij dat er zes vrouwelijke kunstenaars toegevoegd werden aan het beeldenpark, een belangrijke eerste stap om het beeldenpark evenwichtiger te maken,” aldus curator Heidi Ballet.

Blik terug op Beaufort 21 via onderstaande video.